Wczoraj, 10 czerwca, w Szkole Podstawowej Nr 10 w Zduńskiej Woli odbył się IX etap „Sztafety żywieniowej”. Jest ona podzielona na dziesięć etapów. Każdy etap to spotkanie drużyn reprezentujących placówki Sieci. Odbywają się one raz w miesiącu, zawsze w innej placówce, która wtedy jest gospodarzem jej kolejnego etapu. Placówki przekazują sobie „pałeczkę sztafety” – jest to jakiś składnik spożywczy, którego charakterystykę prezentują. „Sztafeta” jest kolorowa, co oznacza, że każdy etap określony jest innym kolorem, w którym dzieci i uczniowie poszukują i prezentują zdrowe składniki spożywcze i możliwości wykorzystania ich w kompozycji posiłku.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ta cykliczna impreza, promująca w atrakcyjnej formie zdrowe nawyki żywieniowe, organizowana jest w ramach edukacyjno-ekologicznego projektu „Zdrowa i kolorowa sztafeta żywieniowa”. Jest on realizowany przez placówki zrzeszone w Sieci Szkół i Przedszkoli Ekologicznych w Zduńskiej Woli.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tym razem kryterium doboru był kolor czerwony. Królowały pomidory, granaty, winogrono czerwone, arbuzy, czereśnie, czerwona papryka i oczywiście truskawki. Dzieci i młodzież prezentowały informacje o właściwościach czerwonych produktów. Z pomocą swoich nauczycieli i opiekunów uczestnicy przygotowali desery owocowe, sałatki, soki i musy truskawkowe.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dzieci uczestniczyły w konkursach i zabawach tematycznych. Spotkanie wszystkim zebranym sprawiło wiele radości, przysporzyło wiedzy i nowych umiejętności. Zespół Szkół im. Marii Grzegorzewskiej reprezentowały uczennice szkolnego Klubu Młodego Ekologa pod kierunkiem koordynatorek Projektu i opiekunek Klubu – Pani Marty Pałuszyńskiej i Pani Anety Piontek.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Uczniowie przygotowali prezentację zdrowotnych właściwości granatu i zaproponowali sałatkę z roszponki i nasion granatu, jako posiłek zawierający dużą ilość tego produktu. „Pałeczką sztafety” przekazaną Gospodarzom przez uczniów był granat.

 

 

Na podstawie zdjęć i sprawozdania
nadesłanych przez Martę Pałuszyńską
nauczycielkę Zespołu Szkół im. Marii Grzegorzewskiej w Zduńskiej Woli

opracował Włodzisław Kuzitowicz

 

 
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROJEKTU EDUKACYJNO EKOLOGICZNEGO ZDROWA I KOLOROWA SZTAFETA ŻYWIENIOWA ETAP IX



Zostaw odpowiedź