22 czerwca informowaliśmy o rozpoczynającym się okresie egzaminów zawodowych. Od dziś trwają ich praktyczne elementy. Dzisiaj, dzięki uprzejmości Pani Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Zofii Wrześniewskiej, pozyskaliśmy kilka zdjęć, ilustrujących sytuację w tej szkole „tuż przed…”
Zdjęcia obrazują „stan gotowości” do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, w kwalifikacji TG. 07 – „sporządzanie potraw i napojów”. Jest to jedna z kwalifikacji w zawodzie „Technik żywienia i usług gastronomicznych”. Do tego egzaminu przystąpi w tej szkole 140 osób – absolwentów sześciu klas.
Pierwsza grupa gotowa do egzaminu:
Organizatorzy egzaminu przestrzegają zasad wymuszonych pandemią:
Stanowiska pracy czekają na egzaminowanych:
Oto przykład zadania w wersji z ubiegłego roku. Tegoroczne są objęte tajemnicą – będzie można je udostępnić dopiero 9 lipca:
Źródło:www.arkusze.pl/zawodowy/tg07-2019-czerwiec
Zdający zgłaszają gotowość „dzieła” do oceny – talerz z przygotowanym według instrukcji daniem – przez podniesienie ręki.
Informację opracował,
z wykorzystaniem nadesłanych zdjęć,
Włodzisław Kuzitowicz