W marcu obchodziliśmy w naszym przedszkolu „Zielony Tydzień”. Poznawaliśmy wartości odżywcze wybranych warzyw i owoców, takich jak jabłka, sałata, szczypiorek, papryka i ogórek.
Tworzyliśmy strony do dziennika „Zdrowo jemy zdrowo żyjemy”, utrwalając wiadomości na temat wzrostu, zawartości witamin, soli mineralnych, oraz ulotki zachęcające do zdrowego żywienia, które rozdawaliśmy przechodniom podczas spacerów.
W grupach przygotowywaliśmy zielone kanapki oraz zakładaliśmy ogródki.
Odwiedziła nas również pani ze sklepu ze zdrową żywnością. Omówiła dzieciom poszczególne piętra piramidy zdrowego żywienia oraz uświadomiła dlaczego tak ważne jest spożywanie zdrowych ekologicznych produktów.
Odbyły się również warsztaty z rodzicami pod hasłem ”Wiosna w ekologicznej kuchni”, na których wykonywaliśmy z rodzicami sałatki na bazie zielonych warzyw i owoców
Magdalen Grzanek
Przedszkole Miejskie Nr 208 w Łodzi
Zredagował Włodzisław Kuzitowicz