20 października 2014r. w Publiczne Przedszkole Nr 3 w Zduńskiej Woli odbyło się już drugie spotkanie w ramach projektu edukacyjno – ekologicznego „Zdrowa i kolorowa sztafeta żywieniowa” realizowanego w roku szkolnym 2014/2015 przez placówki zrzeszone w Sieć Szkół i Przedszkoli Ekologicznych w Zduńskiej Woli. Istotą tego projektu jest wdrażanie dzieci i młodzieży do zdrowego stylu życia, a więc zdrowego odżywiania się i aktywności fizycznej. Uczestnicy Projektu, poprzez udział w różnego rodzaju działaniach, uczą się o wartościach odżywczych i zdrowotnych różnorakich składników i produk- tów spożywczych, uczą się komponowania jadłospisów zgodnie z zasadami „Piramidy żywieniowej”, uczestniczą w zabawach ruchowych i konkurencjach sportowych.
„Sztafeta” podzielona jest na 10 etapów. Każdy etap to comiesięczne spotkanie drużyn reprezentujących placówki Sieci, zawsze w innej placówce, która wtedy jest gospodarzem etapu. „Sztafeta” jest kolorowa, to znaczy, że każdy etap określony jest innym kolorem, w którym dzieci i uczniowie poszukują i prezentują zdrowe składniki spożywcze i możliwości wykorzystania ich w kompozycji posiłku.
Spotkanie w Publicznym Przedszkolu Nr 3 w Zduńskiej Woli było już drugim w tej sztafecie i przebiegało w kolorze kolor zielony. Dzieci i młodzież prześcigały się w rozwiązywaniu zadań dotyczących zielonych warzyw i owoców. Brały udział w konkursach wiedzy i umiejętności, prezentowały wytwory kulinarne, mierzyły się w konkurencjach sportowych. Wszystkie propozycje kulinarne złożyły się na iście królewski poczęstunek – powstały pyszne zielone kanapki, sałatki, np. brokułowa z winogronem, sałatki owocowe, napój z natki pietruszki i cytryny czy koktajl z owoców kiwi. Dekoracyjne okazały się jeżyki gruszkowo – winogronowe.
Wszyscy uczestnicy spotkania zdobyli nową wiedzę i doświadczenia, utrwalili wiadomości, które już posiadali i którymi chętnie dzielili się z innymi. Zespół Szkół im. Marii Grzegorzewskiej reprezentowali uczniowie klasy I zu z wychowawcą – Panią Moniką Frądczak oraz uczniowie klasy III azu, pod kierunkiem koordynatorek Projektu – Pani Marty Pałuszyńskiej i Pani Anety Piontek. Uczniowie prezentowali zdrowotne właściwości brokuła i przygotowali sałatkę brokułową, jako posiłek zawierający dużą ilość tego warzywa. „Pałeczką sztafety” przekazaną gospodarzom przez uczniów był oczywiście zielony brokuł.
>>>>>> <<<<<<
Pierwszy etap „Sztafety” odbył się 24 września 2014r. w Publiczne Przedszkole Nr 2 w Zduńskiej Woli. Kolorem obowiązującym na tamtym spotkaniu był kolor pomarańczowy. Królowały wtedy marchewka, dynia i pomarańcze. Dzieci i młodzież prezentowały informacje o właściwościach pomarańczowych warzyw i owoców. Z pomocą swoich nauczycieli i opiekunów przygotowały sałatki, soki, desery, wśród których największą popularnością cieszyło się ciasto marchewkowe z bakaliami. Uczestnicy wzięli udział w konkursach i zabawach tematycznych. Obejrzeli też przygotowane przez gospodarzy przedstawienie.
Zespół Szkół im. Marii Grzegorzewskiej reprezentowali uczniowie klasy 2bzu z wychowawcą – Panią Renatą Badziak, pod kierunkiem koordynatorek Projektu – Pani Marty Pałuszyńskiej i Pani Anety Piontek. Uczniowie przygotowali prezentację zdrowotnych właściwości marchewki i zaproponowali ciasto marchewkowe z bakaliami, jako posiłek zawierający dużą ilość tego warzywa. „Pałeczką sztafety” przekazaną Gospodarzom przez uczniów była pomarańczowa dynia.
Na podstawie materiałów nadesłanych przez
Martę Pałuszyńską i Anetę Piontek z Klub Młodego Ekologa
opracował Włodzisław Kuzitowicz