Okres przed Świętami Bożego Narodzenia od kilkudziesięciu lat jest w łódzkim Zespole Szkół Gastronomicznych okresem szczególnym. Już w latach siedemdziesiątych XX wieku narodziła się tam tradycja organizowania wystawy, prezentującej – przygotowywane przez jej uczniów – stoły okolicznościowe, w tym wigilijne.

 

Także i w tym roku, w dniach 11 i 12 grudnia, już po raz 45., zaprezentowano kolejną Wystawę Stołów Okolicznościowych. Uczniowie „Gastronomika” przygotowywali aranżacje takich stołów w dwóch kategoriach: „Stoły okolicznościowe – bożonarodzeniowe i sylwestrowe ” i „Stoły niekonwencjonalne”.

 

 

Zwiedzający tę wystawę mogli podziwiać aż 75 stołów, przygotowanych przez kilkuosobowe zespoły uczniowskie. Była tam zarówno tradycyjne stoły świąteczne jak i tak oryginalne ich nakrycia, jak „Śniadanie u Marii i Piotra Curie” (z wykorzystaniem laboratoryjnych probówek), „Posiłek drwali z piłą i drewnianymi pieńkami”, czy „Tajemniczy ogród wśród kwiatów”.

 

 

Oto przykłady stołów świątecznych:

 

 

 

 

 

A oto przykłady stołów „niekonwencjonalnych”:

 

 

 

 

 

Wystawie towarzyszyły także inne wydarzenia, takie jak konkurs „Najlepszy barman szkoły”, konkurs Prezentacja „Jednego talerza”, pokaz i konkurs carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach), a także pokazy: serwisu synchronicznego, zdobienia pierników i pokaz, połączony z warsztatem sztuki składania serwetek.

 

 

Prezentacja jednego talerza

 

 

 

I miejsce w konkursie carvingu

 

 

 

Zdobienie pierników

 

 

 

Warsztat „Składanie serwetek”

 

 

To dorocznie wydarzenie było doskonałą okazją do tego, aby we wtorek 11 grudnia zorganizować Dzień Otwarty Szkoły. W godzinach od 9-ej do 17-ej uczniowie III klas gimnazjum i VIII klas szkół podstawowych oraz ich rodzice mogli nie tylko podziwiać wystawę, pokazy i uczestniczyć w warsztacie, ale także zapoznać się z ofertą szkoły i ją zwiedzić.’

 

Wszyscy oni, jak też ci, którzy odwiedzili szkołę w środę mogli posilić się w specjalnie przygotowanej kawiarence, serwującej pyszne wypieki i zakąski.

 

Cała impreza to efekt wspólnej pracy nauczycieli przedmiotów zawodowych, opiekunów Samorządu Uczniowskiego, kierownictwa i nauczycieli Warsztatu Szkolnego, a przede wszystkim owoc wielkiego zaangażowania uczniów, którzy mieli okazję zaprezentowania w praktyce tego, czego uczą się w „Gastronomiku” na co dzień.

 

 

 

UWAGA: Więcej zdjęć oraz filmiki – m.in z serwisu synchronicznego i  kawiarenki – na fejsbukowej stronie ZSG   –   TUTAJ

 

 

Informację, na podstawie tekstu i zdjęć nadesłanych
przez panią Zofię Wrześniewską – dyrektorkę ZSG,
oraz z fanpage szkoły na Facebook’u
zredagował Włodzisław Kuzitowicz

 



Zostaw odpowiedź