W lutym i w marcu placówki zrzeszone w Sieci Szkół i Przedszkoli Ekologicznych w Zduńskiej Woli realizowały kolejne etapy projektu edukacyjno-ekologicznego „Zdrowa i kolorowa sztafeta żywieniowa”.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

VI etap „Sztafety” odbył się 23 lutego w Publicznym Przedszkolu nr 7 „Pod Zielonym Semaforem” w Zduńskiej Woli. Kolorem obowiązującym na tym spotkaniu był kolor biały. Królowały tam nabiał, czosnek i biała rzodkiew. Dzieci i młodzież prezentowały informacje o właściwościach białych warzyw i różnych produktów spożywczych. Z pomocą swoich nauczycieli i opiekunów przygotowały sałatki, twarożki, jogurty. Uczestnicy wzięli udział w konkursach i zabawach tematycznych.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nie zabrakło też zabaw ruchowych i konkurencji sportowych na potwierdzenie założenia, że aby żyć według zdrowego stylu życia należy zdrowo się odżywiać, ale też stosować aktywność fizyczną każdego dnia. Spotkanie wszystkim zebranym sprawiło wiele radości, przysporzyło wiedzy i nowych umiejętności.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Zespół Szkół im. Marii Grzegorzewskiej reprezentowali uczniowie szkolnego Klubu Młodego Ekologa – klasy VIa, pod kierunkiem opiekunek Klubu i koordynatorek Projektu – Pani Marty Pałuszyńskiej i Pani Anety Piontek.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Uczniowie przygotowali prezentację zdrowotnych właściwości białka jajka kurzego i zaproponowali sałatkę z jajkiem, jako posiłek zawierający dużą ilość tego składnika. „Pałeczką sztafety” przekazaną Gospodarzom przez uczniów było oczywiście jajko

 

 

VII etap „Sztafety” odbył się 18 marca w Gminnym Przedszkolu w Czechach. Tym razem dominował kolor pomarańczowy. Dzieci i młodzież prześcigały się w rozwiązywaniu zadań dotyczących pomarańczowych warzyw i owoców. Brały udział w konkursach wiedzy i umiejętności, prezentowały wytwory kulinarne, mierzyły się w konkurencjach sportowych i zabawach ruchowych przy muzyce. Wszystkie propozycje kulinarne złożyły się na iście królewski poczęstunek – powstały pyszne kanapki, sałatki, desery, napoje z marchewki. Wszyscy uczestnicy spotkania zdobyli nową wiedzę i doświadczenia, utrwalili wiadomości, które już posiadali i którymi chętnie dzielili się z innymi.

 

Zespół Szkół im. Marii Grzegorzewskiej reprezentowali uczniowie szkolnego Klubu Młodego Ekologa – klasy III bzu, pod kierunkiem opiekunek Klubu i koordynatorek Projektu – Pani Marty Pałuszyńskiej i Pani Anety Piontek. Uczniowie prezentowali zdrowotne właściwości moreli i przygotowali „owocowe kanapeczki na wafelkach”. Tym razem „pałeczką sztafety” przekazaną Gospodarzom przez uczniów były morele.

 

Materiały nadesłane przez Martę Pałuszyńską
nauczycielkę ZSS im. M. Grzegorzewskiej w Zduńskiej Woli
i koordynatorkę zduńskowolskiej Sieci Szkół i Przedszkoli Ekologicznych

zredagował Włodzisław Kuzitowicz



Zostaw odpowiedź